درد استخوان دنبالچه چیست؟

درد دنبالچه دردی است که در ناحیه استخوان سه ضلعی کوچک انتهایی ستون فقرات و درست بالای باسن احساس می‌شود. دنبالچه از سه و در مواردی پنج استخوان مهره تشکیل شده که به یکدیگر جوش خورده‌اند که در قسمت زیرین سارکوم قرار می‌گیرند. این نواحی بخش اصلی وزن بدن موقع نشستن را تحمل کرده و به حفظ تعادل فرد کمک می‌کند. همچنین رباط، عضله و لیگامنت‌های متعددی از این ناحیه عبور می‌کند. در یک سوم افراد استخوان ناحیه دنبالچه به سمت داخل انحنا دارد و اگر این انحنا بسیار زیاد باشد می‌تواند باعث درد در این ناحیه شود. درد دنبالچه معمولا با تغییر وضعیت مثل نشستن، ایستادن از روی صندلی یا تکیه دادن موقع نشستن بیشتر می‌شود. همچنین این درد مواقع برقراری رابطه جنسی، دوش گرفتن و حین قاعدگی می‌تواند آزار دهنده باشد. در مواقعی ممکن است درد دنبالچه به سمت پا سرایت کند. راه رفتن و ایستادن به علت کاهش وزن وارد شده بر ناحیه دنبالچه می‌تواند به تسکین درد آن کمک کند.

دلایل درد دنبالچه چیست؟

بارداری
بارداری و زایمان یکی از علل رایج درد دنبالچه است. در دوره آخر بارداری استخوان دنبالچه بسیار منعطف میشود تا بدن آماده زایمان گردد. گاها در طول زایمان عضلات و لیگامنت‌های ناحیه دنبالچه بیش از اندازه کشیده شده که می‌تواند باعث درد شود.
آسیب و شکستگی دنبالچه
ضربه شدید به قسمت تحتانی ستون فقرات می‌تواند باعث کبودی، دررفتگی و در موارد شدید شکستگی دنبالچه شود. افتادن به پشت یکی دیگر از علل رایج شکستگی دنبالچه و در نتیجه درد آن است.
استرس‌های مکرر
حضور دائمی در فعالیت‌های ورزشی مانند دوچرخه سواری و قایقرانی به علت کشش و خمش دائمی ناحیه دنبالچه و همچنی کشش عضلات و لیگامنت‌ها می‌تواند باعث درد آن شود. اعمال تنش دائمی بر عضلات و لیگامنت‌ها می‌تواند به تدریج باعث آسیب آنها شود، در نتیجه به علت تضعیف عضلات استخوان دنبالچه به خوبی در محل خود مستقر نمی‌شود که این می‌تواند منجر به درد و ناراحتی شود.
پوزیشن نامناسب
طرز نشستن خصوصا برای مدت طولانی مثل نشستن پشت فرمان می‌تواند بر ناحیه دنبالچه فشار وارد کند. که هر چه بیشتر فرد در این پوزیشن بنشیند درد بیشتری در ناحیه دنبالچه احساس می‌شود.
اضافه وزن یا لاغری بیش از حد
چاقی و اضافه وزن می‌تواند بر ناحیه دنبالچه فشار زیادی اعمال کند خصوصا در حالت نشسته. همچنین در افراد بسیار لاغر به علت ناکافی بودن بافت عضلانی و چربی در ناحیه باسن استخوان‌های دنبالچه بیشتر در معرض تماس با سطوح سخت مثل زمین هستند که این باعث درد در این ناحیه می‌شود.
افزایش سن
هرچه سن بیشتر می‌شود بافت غضروف که مسئول نگهداری استخوان‌های دنبالچه هستند دچار فرسایش بیشتری می‌شوند. همچنین استخوان‌های مهره که مسئول تشکیل دنبالچه هستند بیشتر به یکدیگر جوش می‌خوردند و به عبارتی از انعطاف‌پذیری آنها کاسته می‌شود. تمام این شرایط استرس بیشتری به آن ناحیه وارد کرده و منجر به درد می‌شود.
عفونت
در موارد بسیار نادر ممکن است ناحیه دنبالچه دچار عفونت شود نظیر pilonidal abscess سرطان: سرطان نیز یکی از علل نادر دیگر در ایجاد درد دنبالچه است.

دکتر محمدعلی جلیلی

جراح و فوق ‌تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماری‌های مفاصل

همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص درد دنبالچه با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.

تشخیص آسیب دنبالچه

چنانچه درد نایحه دنبالچه بسیار شدید باشد یا بیشتر از چند هفته ادامه داشته باشد لازم است فرد به پزشک متخصص درد یا اورتوپد مراجعه کند. برای تشخیص علت درد دنبالچه لازم است فرد آزمایش ایکس‌ری یا ام‌آرآی از ناحیه تهیه کند تا هر گونه آسیب احتمالی شناسایی شود.

parallax background

آشنایی بیشتر با درد دنبالچه

پیشگیری از درد دنبالچه

  • دقت حین راه رفتن و دور کردن اشیاء خطرناک از مسیر برای کاهش ریسک افتادن
  • از فعالیت‌هایی که باعث بدتر شدن علائم مانند دوچرخه‌سواری و نشستن به مدت طولانی می‌شود خودداری کنید
  • رعایت اصول صحیح نشستن، صاف نشستن و استفاده از صندلی مناسب

درمان درد دنبالچه

درد ناحیه دنبالچه معمولا طی دو تا چهار هفته به تدریج و به خودی خود برطرف می‌شود. برای تسکین درد در این مدت راهکارهای زیر می‌تواند مفید باشد:

  • خم شدن به سمت جلو در حالت نشسته
  • نشستن بر روی بالشتک‌های دونات مانند یا V شکل
  • گرم کردن یا سرد کردن ناحیه
  • استفاده از داروهای مسکن مثل استامینوفن و ایبوپروفن

در صورت تداوم درد یا تشدید آن لازم است فرد به پزشک مراجعه کند. از جمله درمان‌های کلینیکی برای دنبالچه می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • فیزیوتراپی: در حین فیزیوتراپی به فرد حرکات و تکنیک‌های ریلکس کردن ناحیه لگن نیز آموزش داده می‌شود
  • ماساژ: ماساژ دان می‌تواند به تسکین درد آن کمک کند
  • دارو: تزریق موضعی داروهای بی‌حسی، داروهای ضدافسردگی و ضدصرع با نظر پزشک ممکن است تجویز شود
  • جراحی: در طی جراحی استخوان‌ها ناحیه دنبالچه طب روش خاصی برداشته می‌شوند.

همچنین روش‌های نسبتا جدیدتر و بدون عارضه دیگری وجود دارند که می‌توانند به درمان درد دنبالچه کمک کنند. این روش‌های نوین غیر جراحی در کلینیک به‌آذین در ایران در دسترس هستند، که عبارتند از:

  • تزریق تریامسیونولون: که یک داروی ضد التهاب استروئیدی است.
  • تزریق گاز اوزون: این گاز دارای خواص ضد التهابی، ضد درد و نیز اثرات ترمیمی می‌باشد

دکتر محمدعلی جلیلی

جراح و فوق ‌تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماری‌های مفاصل

همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص درد دنبالچه با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Call Now Button

اینستاگرام

فرم تماس

(+۹۸۲۱) ۲۲۳۹۸۴۰۱