درمان زانو درد

زانو درد، یکی از متداول‌ترین و شایع‌ترین مشکلات اسکلتی- عضلانی است که اغلب افراد جامعه از آن شکایت دارند. در جوامع امروزی با توجه به سبک زندگی افراد و مدت زمان فعالیت، مشکلات مربوط به زانو و زانو درد در حال افزایش می‌باشد. در بدترین حالت، درد زانو می‌تواند در انجام فعالیت‌های روزمره‌ی ساده مانند راه رفتن اختلال ایجاد کند. درمان درد زانو طیف گسترده‌ای از دلایل و روش‌های خاص خود دارد. روش‌های درمانی جدید و مدیریت درد می‌تواند این مشکلات را تا حد زیادی برطرف یا درد زانو را تسکین دهد. پزشکان متخصص و متبحر در زمینه‌ی کنترل درد، آموزش‌ها و دوره‌های ویژه‌ای دیده اند تا یک برنامه‌ی درمانی را به طور خاص برای هر بیمار تدوین و اجرا نمایند.

چه عواملی منجر به درد زانو می‌شوند؟

زانو، مفصلی آسیب‌پذیر است که فشار زیادی را در طی فعالیت‌های روزانه مانند بلند کردن ،نشستن، راه رفتن، دویدن و ورزش کردن تحمل می‌کند. مفصل زانو، از استخوان، غضروف، رباط‌ها و مایع داخلی تشکیل شده است. عضلات و تاندون‌ها به حرکت مفصل زانو کمک می‌کنند. در صورتی که هر کدام از این ساختارها آسیب ببینند، اختلال در عملکرد زانو ایجاد شده و زانو درد را تجربه خواهید کرد. غالبا، دلایل درد زانو مربوط به افزایش سن، آسیب دیدگی یا فشار زیاد روی زانو است. با این حال در موارد خاصی درد زانو در سنین پایین نیز مشاهده می‌شود.

شنیدن صدای زانو و آرتروز

شنیدن صدای زانو دلایل مختلفی دارد. این دلایل گاهی مربوط به داخل مفصل و گاهی مربوط به خارج مفصل می‌شود. در افراد جوان بخصوص کسانی که لاغرند و عضلات بهتری دارند، این صدا به علت سفتی عضلات شنیده می‌شود و یک امر کاملا طبیعی است و نیاز به درمان و مراجعه به متخصص وجود ندارد. با این وجود، در مواردی که شنیدن صدای مفاص با درد،کاهش دامنه حرکت مفصل یا قفل شدن مفصل باشد، باید برای بررسی بیشتر و علت یابی آن به دنبال تشخیص و درمان باشید. یکی از دلایل جدی و مهم صدای زانو ابتلا به آرتروز است.

شایع‌ترین علل و شرایط جسمی زانو درد

آرتروز
شایع‌ترین علت درد زانو آرتروز است که در آن غضروف‌های زانو به تدریج از بین می‌روند. آرتروز یک فرآیند دژنراتیو است که در آن غضروف‌های مفصل به تدریج از بین می‌روند. این بیماری اغلب افراد میانسال و مسن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. آرتروز ممکن است به دلیل فشار بیش از حد در مفصل زانو ناشی از آسیب‌های مکررر یا اضافه وزن ایجاد شود.
تاندونیت
دردی که در جلوی زانو احساس شده و اغلب هنگام بالا رفتن از پله یا شیب بیشتر می‌شود. تاندونیت یا التهاب تاندون‌ها، ممکن است در اثر استفاده بیش از حد از تاندون‌ها در طی فعالیت‌های خاص نظیر دویدن، پرش یا دوچرخه سواری ایجاد می‌شود.
نقرس
آتروز کریستالی یا نقرس، بیماری است به شدت دردناک که در اثر تجمع بلورهای تیز در زانو و سایر مفاصل ایجاد می‌شود. این کریستال‌ها در نتیجه‌ی نقص در جذب یا متابولیسم مواد مختلف طبیعی مانند اسید اوریک و پیرو فسفات کلسیم به وجود می‌آیند.
آرتریت روماتوئید
یک بیماری التهابی مزمن خود ایمن است که منجر به تورم دردناک شده و در نهایت به تغییر شکل مفصل و فرسایش استخوان می‌انجامد. آرتریت روماتوئید برخلاف آرتروز افراد جوان را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
پارگی مینیسک
به پارگی در یک یا چند غضروف در زانو پارگی مینیسک می‌گویند.
تومورهای استخوانی
شایع‌ترین و دومین شکل سرطان استخوان که استئوسارکوم نامیده می‌شودُ در زانو رخ می‌دهد.
آسیب دیدگی رباط
این عارضه به دو شکل رخ می‌دهد. آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL) که معمولا در اثر یک حرکت چرخشی یا پیچیدگی زانو به‌طور ناگهانی ایجاد می‌شود و آسیب رباط صلیبی خلفی (PCL) که در اثر ضربه مستقیم به زانو مانند ضربه ناشی از تصادف یا فعالیت‌های ورزشی به وجود می‌آید.
صدمات و اختلالات غضروفی
از جمله علل اختلالات غضروفی که منجر به نرم شدن و از بین رفتن غضروف می‌شوند می‌توان به آسیب، استفاده بیش از حد (فشار زیاد به زانو)، ضعف عضلانی، عدم انطباق زانو یا ضربه به زانو اشاره کرد.
بورسیت
اطراف زانو را کیسه‌هایی احاطه کرده که با مایعی به نام بورس پر شده‌اند و از مفصل زانو در برابر حرکات تاندون‌ها و رباط‌ها محافظت می‌کنند. به وضعیتی که بورس ملتهب شده باشد، بورسیت زانو گفته می‌شود. بورسیت ممکن است در مناطق دیگری از بدن مانند شانه و آرنج نیز اتفاق بیافتد.

دکتر محمدعلی جلیلی

جراح و فوق ‌تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماری‌های مفاصل

همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص درد زانو با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.

چگونگی تشخیص علت درد زانو

برای تشخیص قطعی، متخصص نیاز به یک معاینه دقیق و جامع دارد. معاینه شامل ارزیابی منبع دقیق درد است. در برخی از موارد، درد زانو می‌تواند ناشی از یک منبع دیگر مانند آسیب مفصل ران یا کمر باشد که خود را به شکل درد در زانو نشان می‌دهد. بنابراین، ممکن است یک آسیب یا بیماری در یک قسمت از بدن باعث درد در قسمت دیگر شود.
تشخیص آسیب یا مشکل زانو شامل معاینه فیزیکی و استفاده از روش‌های تشخیصی مانند رادیولوژی، ام آر آی، سی تی اسکن یا آرتروسکوپی است.

parallax background

آشنایی بیشتر با درد زانو

چه کسانی در معرض درد مزمن زانو قرار دارند؟

غالبا، افرادی که دارای اضافه وزن یا مبتلا به چاقی مفرط هستند، بیشتر در معرض مشکلات زانو قرار می گیرند. برای هر یک کیلو وزن اضافه هنگام راه رفتن دویدن یا بالا رفتن از پله‌ها به اندازه‌ی ۴ کیلو فشار اضافی به زانوها وارد می‌شود. سایر عواملی که خطر ابتلا به زانو درد را افزایش می‌دهد عبارتند از:

  • افزایش سن و پیری
  • آسیب های قبلی یا ضربه
  • فعالیت های ورزشی یا بدنی

روش‌های درمان درد زانو

روش‌های درمانی بستگی به علت و نوع درد زانو دارند. این درمان‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • فیزیوتراپی
  • دارو
  • عمل جراحی
  • تزریق

جراحی
جراحی، گزینه‌ی نهایی درمان درد زانو است. در صورتی‌که میزان درد زانو و آرتروز مفاصل خیلی شدید باشد و به روش‌های تزریقی یا داروی پاسخ مناسبی ندهد، درمان‌های تهاجمی و جراحی نظیر تعویض و جراحی مفصل توصیه می‌گردد.
ازون‌تراپی
ازون‌تراپی یا درمان درد زانو از طریق تزریق گاز ازون، یک روش جدید و نوآورانه در عرصه‌ی طب فیزیکی و توانبخشی است که امروزه در سراسر جهان طرفداران بیشماری پیدا کرده است. در این درمان از طریق تزریق گاز ازون در داخل مفصل زانو می‌توان، درد زانو را تسکین داده و درمان نمود. گاز ازون باعث افزایش میزان خونرسانی به مفصل و ناحیه زانو می‌گردد. این روش به علت عدم عوارض جانبی و کاهش التهاب به عنوان یک روش درمانی موثر با کمترین تهاجم شناخته شده است. ترزیق گاز اوزن حتی در افرادی که شرایط عمل جراحی را دارند، نیز اثربخش می‌باشد. ازون‌تراپی محدودیت سنی خاصی ندارد و افراد در سنین مختلف می‌توانند از آن استفاده کنند. این روش از طریق بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و نیازی به بستری و بیهوشی عمومی ندارد. متخصص گاز ازون را با دوز‌های مختلف داخل مفصل زانو و یا ساختارهای اطراف مفصل تزریق می‌کند. قبل از تزریق گاز اوزن باید از ناحیه درد رادیوگرافی انجام شود. فرد باید شب قبل از ازون‌تراپی از مصرف آسپیرین اجتناب کند. نکته قابل توجه این است که تزریق گاز ازون در افرادی که از بیماری فاویسم رنج می‌برند، توصیه نمی‌گردد.
عوارض جانبی ازون‌تراپی به‌طور معمول ازون‌تراپی عوارض خاصی به همراه ندارد. حتی به علت خاصیت ضدعفونی کننده‌ی گاز ازون، در بسیاری از موارد از آن به عنوان ماده ضدعفونی یاد می‌شود.
تزریق ژل هیالورونیک
یکی از راههای کاهش درد و سفتی در زانو ناشی از آرتروز، تزریق ژل هیالورونیک است. در سراسر بافت‌ها و مفاصل بدن مایعی به نام سینوویال وجود دارد. مایع سینوویال حاوی ماده‌ی منحصر بفردی به نام اسید هیالورونیک است که نقش روانکاری (روغن‌کاری) را در بدن ایفا می‌کند. با افزایش سن یا ابتلا به آرتروز میزان این ماده در بدن کاهش می‌یابد. بنابراین، متخصصان برای درمان و کاهش دردهای مفصل زانو مقداری اسید هیالورونیک را داخل مفصل تزریق می‌کند تا از اصطحکاک مفصل جلوگیری نماید.
تزریق PRP
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP یک روش درمان جدید برای کنترل درد مربوط به آرتزوز زانو است. محققان در حال تحقیق بیشتر و یافته‌های علمی در خصوص این نوع درمان هستند. پلاکت‌های موجود در خون فاکتورهای رشد یا سلول‌های بنیادی دارند. بسیاری از متخصصان و محققان معتقدند که تزریق سلول‌های بنیادی پلاکت‌های خون یک فرد به ناحیه ی آسیب دیده کمک می‌کند تا با باز تولید و ایجاد سلول‌های جدید خود را ترمیم کند.

دکتر محمدعلی جلیلی

جراح و فوق ‌تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماری‌های مفاصل

همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص درد زانو با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.

جلوگیری از درد زانو

  • مهمترین و بهترین کار کاهش وزن اضافی است. داشتن وزن ایده‌آل خطر ابتلا به آرتروز را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.
  • مصرف مکمل‌های داروی نظیر ویتامین D بخصوص اگر از دوران کودکی آغاز شود.
  • مصرف گیاهانی از قبیل آووکادو، زنجبیل و سویا به ویژه در میانسالی از پیشرفت آرتروز جلوگیری کرده و به کنترل دردهای زانو کمک شایانی می‌کنند.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Call Now Button

اینستاگرام

فرم تماس

(+۹۸۲۱) ۲۲۳۹۸۴۰۱