درد آرنج نشانه چیست؟

درد آرنج اغلب دلایل ساده‌ایی داشته و معمولا طی چند روز بخودی خود برطرف می‌شود. اما از آنجا که آرنج نقش کاربردی جدی در فعالیت‌های روزانه دارد، آرنج درد می‌تواند کلافه کننده باشد. آرنج یک مفصل لولایی نسبتا پیچیده است که امکان انواع حرکات کششی، چرخشی، خمشی در ناحیه دست را فراهم می‌کند. اعمال فشار زیاد و التهاب بافت‌های نرم مانند تاندون‌ها شایع‌ترین علت درد آرنج هستند. این نوع دردها معمولا از طریق استراحت، مراقبت‌های فردی و با مصرف داروهای ضد درد معمولی قابل کنترل‌اند. البته استراحت مطلق و طولانی می‌تواند باعث تضعیف عضلات و خشکی مفاصل شود که این خود ممکن است ریسک آسیب‌های بعدی را بیشتر کند. لذا در کنار استراحت انجام حرکات ورزشی سبک و ساده برای جلوگیری از ضعف آرنج توصیه می‌شود. اما آرنج درد مزمن می‌تواند یکی از نشانه‌های آرتروز باشد.

انواع درد آرنج و علل درد آرنج

همانطور که گفته شد اعمال فشار زیاد بر آرنج یا به عبارتی کارکشیدن زیاد از آرنج ازجمله دلایل اصلی درد آن است. بسیاری از ورزش‌ها مانند تنیس، کارها و بازی‌ها نیازمند استفاده مداوم از دست و مچ و بازو است. علاوه بر فشار زیاد اختلالات دیگری از جمله اختلال در عضلات بازو، رباط‌های مفصل آرنج، تاندون‌ها، استخوان‌ها و بورسا (bursae) نیز می‌توانند باعث احساس درد در ناحیه آرنج شوند، که در ادامه توضیح داده می‌شود

اپی‌کندیلیت مدیکال (Medical epicondylitis)
این اختلال تاندون‌های ناحیه داخلی آرنج را درگیر می‌کند که در اصطلاح به آن درد آرنج گلف‌بازان نیز گفته می‌شود. حرکات پرتابی تکراری در بازیکنان بیسبال و حرکات ضربه‌ای در گلف‌بازان علت رایج این نوع درد است. البته تکرار بعضی کارها بصورت روزانه مثلا نحوه ضربه زدن با چکش نیز می‌تواند باعث این نوع آرنج درد شود. در این حالت درد در قسمت داخلی آرنج احساس می‌شود و حرکت مچ می‌تواند باعث تشدید آن گردد. این درد معمولا با استراحت، خنک کردن ناحیه یا داروهای مسکن قابل کنترل است.
اپی‌کندیلیت جانبی (Lateral epicondylitis) یا درد آرنج تنیس‌بازان
این نوع درد در اثر درگیر شدن تاندون‌های ناحیه بیرونی آرنج ایجاد می‌شود. ورزش‌های راکتی مانند تنیس و یا کارهایی که نیازمند حرکات مشابه دست باشد می‌تواند باعث این نوع درد شود. علاوه بر تنیس‌بازان، آشپزها، نقاش‌ها، نجارها و لوله‌کش‌ها نیز ممکن است دچار درد مشابه‌ایی شوند. این درد عمدتا در قسمت خارجی آرنج احساس می‌شود به طوری که مشت کردن دست یا عمل گرفتن اشیاء با دست را سخت می‌کند‌. این نوع درد نیز با استراحت، فیزیوتراپی و استفاده از بندهای مخصوص آرنج قابل کنترل است.
بورسیتیس اولکرانون (Olecranon bursitis)
این نوع درد با نام‌های دیگری مانند درد آرنج دانش‌آموزان یا درد آرنج معدن‌کاران نیز شناخته می‌شود. بورسیتیس اصلاحی است که به آماس کیسه‌های مفصلی اطلاق می‌شود. کیسه‌های مفصلی (bursae)، کیسه‌های کوچک مملو از مایع هستند که در اطراف ناحیه مفصل آرنج قرار داشته و نقش محافظتی دارند. آماس یا تورم کیسه‌های مفصلی می‌تواند به یکی از دلایل عفونت، آرتروز، خوابیدن طولانی مدت بر روی آرنج و در اثر ضربه به آرنج ایجاد شود. این درد می‌تواند همراه با تورم، سختی در حرکت آرنج، قرمزی و گرگرفتگی باشد. درمان این نوع آرنج درد نیازمند دارو، پد و در مواردی جراحی است.
اُستئوآرتریت
در اثر این عارضه غضروف‌های مفصلی به تدریج دچار فرسایش می‌شوند. در نتیجه عوارضی مانند درد، سختی در خم کردن آرنج، شنیدن صدا از آرنج، احساس قفل شدن آرنج و تورم به همراه دارد. اُستئوآرتریت نیز با دارو و فیزیوتراپی قابل کنترل است. همچنین جراحی تعویض غضروف نیز ممکن است در موارد حاد تجویز شود.
دررفتگی یا شکستگی آرنج
دررفتگی یا شکستگی می‌تواند در اثر ضربه شدید مثل افتادن یا تصادف ایجاد شود. در این حالت علاوه بر آرنج درد علائم ظاهری در ساختار آرنج و ناتوانی در حرکت نیز قابل مشاهده است. در این موارد لازم است فرد به پزشک مراجعه کند.
کشیدگی و پیچ‌خوردگی رباط‌ها
این مشکل ممکن است در هر یک از رباط‌های آرنج رخ دهد که عمدتا در اثر جراحت یا استرس‌های مکرر ایجاد می‌شود. علائم این عارضه عبارتند از درد، تورم، محدودیت در حرکت آرنج و ناپایداری مفصل. در این موارد نیز استراحت، خنک کردن ناحیه، ثابت نگه داشتن آرنج و فیزیوتراپی می‌تواند مفید باشد.

دکتر محمدعلی جلیلی

جراح و فوق ‌تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماری‌های مفاصل

همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص تزریق اپیدورال با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.

تشخیص علت آرنج درد

تشخیص علت درد تقریبا در تمام موارد ذکر شده نیازمند معاینه پزشک است، خصوصا اگر درد علیرغم مصرف داروی مسکن و استراحت بیش از دوهفته تداوم داشته باشد و یا فرد علائم بی‌حسی، ضعف و سوزن سوزن شدن در ناحیه حس کند. پزشک برای درک دقیق علت درد ممکن است علاوه بر معاینه فیزیکی، تصویربرداری ایکسری، سی‌تی اسکن، ام‌آرآی و حتی نمونه برداری از کیسه مفصلی را تجویز کند.

parallax background

آشنایی بیشتر با درد آرنج

پیشگیری از درد آرنج

با توجه به علت‌های ذکر شده برای درد آرنج، می‌توان توصیه‌های زیر را برای پیشگیری از ابتلا به این نوع درد اشاره کرد:

  • انجام فعالیت‌های نرمشی و ورزشی با هدف تقویت عضلات و قابلیت انعطاف‌پذیری دست
  • اطمینان از نحوه استفاده درست از ابزارها و آموزش تکنیک صحیح استفاده از آنها خصوصا ابزارهای ورزشی مثل راکت
  • خنک کردن مفاصل بعد از فعلیت‌های شدید فیزیکی
  • استراحت دادن به مفاصل در صورت مشاهده علائم اولیه و خفیف درد

رعایت این نکات و پرهیز از اعمال فشار بیش از حد به مفصل آرنج، می‌تواند به کاهش ریسک ایجاد دردهای مزمن و حاد کمک کند.

درمان درد آرج

درمان درد آرنج بستگی به علت درد و شدت آن دارد. در اکثر موارد آرنج درد از طریق درمان‌های نسبتا سنتی و دم‌دستی قابل کنترل است و معمولا جراحی آخرین گزینه پیشنهای است. از جمله این درمان‌های رایج می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خنک کردن ناحیه با یخ
  • استراحت
  • داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی
  • فیزیوتراپی
  • آتل بستن و ثابت نگه داشتن
  • تزریق استروئید
  • استفاده از بالشتک یا پد آرنج

در مورد درمان درد انواع روش‌های غیرجراحی نوین و بدون عارضه نیز اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. از جمله اوزون تراپی، تزریق ژل هیالورونیک اسید و تزریق prp. در ایران کلینیک به‌آذین یکی از مراکز تخصصی در حوزه درد است که انواع خدمات نوین تشخیصی و درمانی برای انواع دردهای مختلف را ارائه می‌کند.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Call Now Button

اینستاگرام

فرم تماس

(+۹۸۲۱) ۲۲۳۹۸۴۰۱