جراحی آرتروسکوپی چیست؟
واژه آرتروسکوپی در اصل به معنی نگاه به داخل مفصل است. آرتروسکوپی نوعی تکنیک جراحی با هدف تشخیص و درمان مشکلات مربوط به مفاصل میباشد. این جراحی خصوصا کاربرد زیادی در تشخیص و درمان مشکلات مربوط به مفاصل زانو، رباط صلیبی زانو، مچ پا، آرنج، کتف، تاندون کاف شانه و مفصل ران دارد. ابزارهای مورد استفاده در این تکنیک بسیار کوچکاند لذا حین جراحی تنها یک برش کوچک در سطح پوست مورد نیاز است که این میتواند مزایای بسیار در مقایسه با یک جراحی باز به همراه داشته باشد.

فرایند کار جراحی آرتروسکوپی چیست؟
مثل تمام جراحیهای دیگر قبل از جراحی آرتروسکوپی نیز ابتدا وضعیت سلامت عمومی و سابقه بیماری و مصرف داروی بیمار چک خواهد شد. همچنین آموزشهایی برای بعد از جراحی به بیمار داده خواهد شد از جمله در مورد زمان و نوع غذایی که فرد میتواند میل کند، توقف یا مصرف سایر داروهای شخصی، مدت نقاهت و امکان و نحوه انجام ورزشهای بازتوانی. جراحی آرتروسکوپی عموما تحت بیهوشی کامل انجام میشود مگر در مواقعی خاص که ممکن است از بیحسی موضعی استفاده شود. از محلولهای حاوی آنتیبیوتیک در حین جراحی برای شستشو پوست و اطراف ناحیه برش استفاده میشود. پس از ایجاد یک یا دو برش کوچک در سطح پوست ابزارهای باریک جراحی به ناحیه مفصل منتقل میشوند. گاها ممکن است یک مایع استریل به داخل مفصل تزریق شود تا ضمن انبساط مفصل، دید بهتری برای جراح فراهم آید. در حقیقت جراح به کمک آرتروسکوپ که تصویر ویدویی به مانیتور ارسال میکند میتواند محیط داخلی مفصل را ببیند. سپس به کمک ابزار جراحی دیگر قادر خواد بود وضعیت مفصل را ارزیابی، بافتهای ناخواسته را خارج و یا آسیبها را ترمیم کند. در انتها آرتروسکوپ، ابزارهای جراحی و همچنین مایعات وارد شده خارج شده محل زخم بخیه زده خواهد شد. جراحی آرتروسکوپی بر حسب نوع مفصل معمولا 30 دقیقه الی 2 ساعت زمان میبرد و فرد معمولا طی 24 ساعت میتواند ترخیص شود. بعد از جراحی داروهای ضد درد و التهاب تجویز خواهد شد. همچنین توصیه میشود طی چند روز پس از جراحی ترجیحا بیمار استراحت کند و مفصل را بالا نگه دارد تا از تورم و درد پیشگیری شود.
دکتر محمدعلی جلیلی
جراح و فوق تخصص ارتوپدی و درمانگر بیماریهای مفاصل
همین حالا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تخصصی رایگان در خصوص جراحی آرتروسکوپی با کلینیک قوق تخصصی ارتوپدی به آذین تماس حاصل نمایید.


مزایای جراحی آرتروسکوپی
از آنجا که در این روش برش کوچکی در سطح بدن ایجاد میشود لذا میتوان مزایای زیر را برای آن برشمرد:
- درد کمتر بعد از جراحی
- زمان التیام کوتاهتر
- کاهش ریسک ابتلا به عفونت
- ترخیص سریعتر از بیمارستان، تقریبا در همان روز
- بازگشت سریعتر فرد به فعالیتهای روزانه

آشنایی بیشتر با آرتروسکوپی
معایب جراحی آرتروسکوپی
آرتروسکوپی بطور عمومی یک روش جراحی کمخطر شناخته میشود. با اینحال همچون اکثر روشهای جراحی مشکلاتی نیز میتواند به همراه داشته باشد. تورم، کبودی، سفتی مفصل و درد بعد از هر جراحی اتفاق نرمالی است. این علائم معمولا طی چند روز یا چند هفته برطرف خواهند شد. مشکلات جدیتر احتمالی در جراحی آرتروسکوپی، اگرچه بسیار نادر هستند، عبارتند از:
- ایجاد لخته خون در اندام که میتواند باعث تورم و درد شود
- عفونت مفصل، که همراه با درد، تورم و تب خواهد بود
- خونریزی در ناحیه مفصل که میتواند باعث درد و تورم شود
- آسیب ناخواسته به اعصاب اطراف مفصل که میتواند باعث بیحسی در ناحیه شود
چه مواقعی از جراحی آرتروسکوپی استفاده میشود
چنانچه فرد دارای مشکلی مزمن مانند درد، تورم و سفتی در مفصل باشد اما علت آن با روشهای تصویربرداری رایج مثل ایکسری بطور دقیق قابل شناسایی نباشند، جراحی آرتروسکوپی توصیه میشود. آرتروسکوپی کمک میکند تا پزشک ارزیابی مناسبی از میزان جراحت یا آسیب وارد شده بر مفاصل بدست آورد. به این طریق قبل از انجام یک جراحی بزرگ امکان تشخیص و حتی درمان مشکل مفصل فراهم میآید. این آسیبها ممکن است در اثر یک فعالیت ورزشی و یا ابتلا به بیماری مثل اُستئوآرتریت ایجاد شده باشند. این روش جراحی برای درمان مشکلات مختلف مفصلی اعم از درمان آسیبهای مفصل، خارج کردن تکههای جدا شده غضروف و استخوان، تخلیه مایعات انباشته شده در ناحیه مفصل، درمان آرتروز، درمان شانه یخزده، ترمیم تاندون کاف شانه، ترمیم رباط صلیبی زانو، تعویض مفصل زانو، درمان سندروم تونل کارپال و اختلالات مربوط به مفصل فک کاربرد دارد.

در انتها لازم به ذکر است که روش جراحی آرتروسکوپی در ایران توسط دکتر محمدعلی جلیلی، جراح و متخصص ارتوپدی، در بیمارستانهای میلاد و عرفان نیایش قابل انجام است.